Amb el canvi d’hàbits de consum, augmenta l’oferta de productes respectuosos amb el medi ambient i creix el valor d’aquells provinents de l’agricultura sostenible.
Tota una tendència creixent que ha vingut per quedar-se.
Ara bé, més enllà de les modes, el cultiu sostenible té un gran impacte en la preservació de l’entorn natural i contribueix a la millora de la salut de les persones.
Però, com influeix l’agricultura sostenible en la qualitat de l’oli d’oliva arbequina verge extra i quins beneficis ens aporta?
Coneix els 3 factors naturals que intervenen en la producció d’un OOVE de qualitat
Al llarg de tot el procés de producció de l’OOVE són molts els factors que intervenen i que acabaran determinant les característiques organolèptiques i la qualitat de l’oli d’oliva verge extra.
Però, en concret, quins són els 3 elements naturals clau, propis de l’agricultura sostenible, que intervenen en aquest procés?
1. Manteniment del sòl amb coberta vegetal i sense llaurat
Contràriament als cultius tradicionals, i per tal d’afavorir la biodiversitat de l’entorn, als camps de cultiu de l’Antarragó no es llaura. D’aquesta manera, deixem créixer l’herba i no modifiquem l’hàbitat natural dels insectes i plantes que creixen a la finca, i que són beneficiosos per al creixement de les oliveres i, conseqüentment, per al seu fruit. De fet, ja són diverses les veus que proclamen els beneficis de no llaurar.
2. Ús de compostatge orgànic
A l’Antarragó prevalem que totes les nostres oliveres es nodreixin bé del sòl i del substrat. Com ho fem?
Amb fertilitzants orgànics d’origen ramader i altres components naturals com ara la palla i els encenalls de fusta.
Triturem l’herba i totes les restes de la poda i les afegim a la terra perquè es descomponguin durant l’hivern, aportant al sòl tota mena de nutrients naturals.
3. Preservació de la biodiversitat
Com ja hem dit, per tal d’aconseguir que les oliveres obtinguin la qualitat més gran possible, no alterem l’hàbitat natural dels insectes que habiten als camps de cultiu, ja que molts són beneficiosos per a l’arbre.
Ara bé, què fem per controlar que no hi hagi plagues?
Per combatre l’atac d’alguns insectes perjudicials per a la collita, com ara la mosca de l’oliva (Bactrocera oleae) i l’arna de l’olivera (Prays oleae), realitzem un procés de captura natural.
En què consisteix?
Consisteix en la instal·lació d’uns mosquers que desprenen feromones específiques per atreure els insectes depredadors i capturar-los. A més a més, acostumen a estar pintats amb una franja groga o, com els nostres, completament grocs per potenciar l’efecte atraient.
En funció del nombre d’exemplars que recollim (si n’hi ha algun), fem un seguiment de l’evolució de les captures per hectàrees i determinem si hem de tractar els camps.
És important fer-ne un seguiment durant els temps en què el pinyol de l’oliva s’està endurint per evitar que la mosca piqui el fruit i en dipositi els ous.
La cultura que ens defineix
Aquests són només alguns dels factors naturals que intervenen en la producció del nostre oli d’oliva verge extra.
A banda, cal destacar una producció controlada, l’ús de reg precís, la mecanització de la collita i la implantació d’un procés d’extracció en fred.
De fet, fins i tot la lluna és essencial en el cultiu de l’oliva.
T’agradaria saber-ne més?